"Σωτήριες" οι πρώτες βοήθειες για τον αγωνιστικό χώρο - RESPORTER.GR
"Σωτήριες" οι πρώτες βοήθειες για τον αγωνιστικό χώρο

"Σωτήριες" οι πρώτες βοήθειες για τον αγωνιστικό χώρο

Share ThisΌπως διαπιστώσαμε και από το προηγούμενο άρθρο « ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ », χιλιάδες είναι οι τραυματισμοί που πλήττουν τον αθλητικό χώρο.Κάποιοι από τους αθλητές είχαν την τύχη να συνεχίσουν μετά τον τραυματισμό τους στον αγωνιστικό χώρο κάποιοι όμως δεν είχαν αυτήν την ευκαιρία.

Τι ήταν όμως αυτό που έφταιξε; Ήταν πολύ σοβαρός ο τραυματισμός ; Δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από την αρχή; Κάτι συνέβη κατά την διάρκεια της θεραπείας; Δεν είχε σωστή χειρουργική ή φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση;

Σε όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα σημαντικό ρόλο έχουν οι πρώτες βοήθειες που θα δωθούν στους αθλητές αμέσως μόλις αντιληφθεί κάποιος τραυματισμός στον αγωνιστικό χώρο πριν απο κάθε αλλη ιατρική παρέμβαση. Ούκ ολίγες είναι οι φορές που ένας αθλητής έχει βρεθεί αναίσθητος ή έχοντας τις αισθήσεις του με τραύματα,εσωτερικές ή εξωτερικές αιμοραγίες, κατάγματα,ρήξεις συνδέσμων ή τενόντων και άλλες μυικές κακώσεις.

Οι πρώτες βοήθειες διαθέτουν πρωτόκολλα για κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις, έτσι ώστε να παρέχουν στους αρμόδιους τα εφόδια για να τις αντιμετωπήσουν.


I. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιος είναι αναίσθητος σύμφωνα με τις πρώτες βοήθειες πρέπει να εφαρμοστεί Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑ


-Ασφαλής προσέγγιση

-Έλεγχος αντίδρασης

-Καλούμε για βοήθεια

-Απελευθέρωση αεραγωγού

-Έλεγχος αναπνοής

-30 θωρακικές συμπιέσεις

-2 εμφυσήσεις

II. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο τραύμα είτε με ανοιχτή είτε με κλειστή αιμορραγία πρέπει να εφαρμόζεται ο κανόνας ABCDE και έπειτα αφού μέσα από αυτόν αναγνωριστεί ο τύπος του τραύματος και της αιμορραγίας να εφαρμοστεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.


Ο κανόνας ABCDE, όπου
A =airway
B=breathing
C=circulation
D=disability
E=environment

Έπειτα μία κλειστή αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με απλό τρέξιμο είτε με παγοθεραπεία,διάταση και περίδεση ανάλογα με το αν είναι επιφανειακή ή όχι. Σε αντίθεση με μία ανοιχτή αιμορραγία η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

-Άμεση παρατεταμένη πίεση στο σημείο της βλάβης
-Έμμεση πίεση σε κεντρικότερο αγγείο
-Ανύψωση του σκέλους
-Ίσχαιμική περίδεση


III. Σε περίπτωση κατάγματος πρέπει να εφαρμοστεί άμεση ακινητοποίηση και περίδεση χωρίς βίαιους χειρισμούς έως ότου δεχθεί ιατρική βοήθεια για την ανάταξη του οστού. Όλα αυτά προυποθέτουν ότι θα έχουν αποκλειστεί ή αντιμετωπιστεί οι παραπάνω περιπτώσεις «I. και II».IV. Σε ύπαρξη συνδεσμικών ή τενόντιων ρήξεων και σε κάποια μυική κάκωση πρώτα ψηλαφάμε την περιοχή, έπειτα διατείνουμε , ζητάμε από τον αθλητή μας να κάνει μία κίνηση και έπειτα εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο της Κ.Α.Π.Α. (Κρυοθεραπεία, Ανάπαυση, Περίδεση, Ανάρροπη θέση).

ΒΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ,
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου