Έχει χολέρα - RESPORTER.GR

Breaking

6/6/16

Έχει χολέρα

Η πρόσληψη Κετσπάγια, η συντηρητική λογική που πρεσβεύει ο Γεωργιανός και η ποδοσφαιρική "χολέρα" που λέγεται απειρία.

.
Κετσπάγια λοιπόν. Φαίνεται πως το "φιάσκο"¨στην υπόθεση Μοντανιέ επίσπευσε τις διαδικασίες, ή οι άνθρωποι της ΑΕΚ απλά κουράστηκαν να ψάχνουν μία πιο λαμπερή λύση την στιγμή που είχαν ένα δικό τους παιδί διαθέσιμο. Μία λύση απλή και αρκετά ασφαλής και μάλιστα με την έναρξη της προετοιμασίας να πλησιάζει και τον τρίτο προκριματικό του Europa επίσης.

Ο Κετσπάγια είναι σχετικά τζάμπα, είναι αρκετά δημοφιλής στις τάξεις των ΑΕΚτζήδων λόγω του Κιτρινόμαυρου παρελθόντος του (αλλά -ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- και για το "χουνέρι" που είχε κάνει στον Ολυμπιακό ως προπονητής της Ανόρθωσης πριν από σχεδόν μία δεκαετία) και γνώστης της Ελληνικής πραγματικότητας. Δεν ήρθε όταν έφυγε ο Δέλλας. Δεν ήρθε όταν έφυγε ο Πογέτ. Ήρθε τώρα.

Η λογική και η μέχρι τώρα πορεία του λέει πως θα φτιάξει μία σφιχτή ομάδα που θα έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη που έφτιαξε φέτος ο Πογέτ και που χαρακτηρίστηκε "πολύ συντηρητική". Αυτό σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στην ΑΕΚ δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν πως με το μπάτζετ που διαθέτουν για μεταγραφές το συντηρητικό ποδόσφαιρο είναι το μόνο που μπορεί να τους προσφέρει επιτυχίες και σταδιακή αγωνιστική άνοδο. Μικρά σταθερά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί η 'επιστροφή", που μπορεί να επικοινωνείται ότι επιτεύχθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά αλίμονο αν η φιλοδοξία του Μελισσανίδη είναι η κατάκτηση ενός κυπέλλου και η συμμετοχή στο Europa.

Σε αυτήν την λογική η επιλογή του Κετσπάγια είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά...

Χωρίς να προεξοφλώ τίποτα και όντας θετικά διακείμενος προς τον αδερφό Τιμούρ, η αλήθεια δεν αλλάζει. Από την ΑΕΚ έγινε φτηνή επιλογή ανθρώπου με μικρό βιογραφικό.

Ο Τιμούρ είναι προπονητής από το 2004, έντεκα χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα έχει προπονήσει μόνο την Ανόρθωση στην οποία ήταν τα πρώτα χρόνια παίκτης προπονητής (όχι δηλαδή προπονητής υπό κανονικές συνθήκες αλλά σε ειδική περίσταση), έχει κάνει μία προετοιμασία στον Ολυμπιακό και απολύθηκε αμέσως μετά (27 Μαΐου - 15 Σεπτεμβρίου) κι έχει προπονήσει πέρυσι τον ΑΠΟΕΛ. Μεσολάβησε η πενταετής θητεία στον πάγκο της Εθνικής Γεωργίας με την οποία δεν κατάφερε να συμμετάσχει σε Euro ή Μουντιάλ. Συνολικά έχει προπονήσει δηλαδή ενάμιση σύλλογο. Δεν το λες και "βαρύ" βιογραφικό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει το ειδικό βάρος να επιβληθεί στα αποδυτήρια και το όνομα που θα εμπνεύσει τον κόσμο της ΑΕΚ, που θα τον κάνει να τον εμπιστευτεί και να τον στηρίξει στις αναπόφευκτες "στραβοτιμονιές". Έχει αυτήν την ιδιότυπη ποδοσφαιρική "χολέρα" που τόσο εύστοχα είχε εντοπίσει ο Σωκράτης Κόκκαλης -υποστηρίζοντας βέβαια εκείνη την στιγμή το αντίθετο-, που έχουν όλοι οι άπειροι προπονητές που προσλαμβάνονται σε σωματείο το μέγεθος του οποίου τους ξεπερνάει. Και για να θεραπευτεί από αυτήν θέλει κόπο, ικανότητα και τύχη.

Ο Κετσπάγια είναι προπονητής έντεκα χρόνια αλλά όσο κι αν φαίνεται περίεργο είναι σχετικά άπειρος. Πίσω από την πρόσληψή του υπάρχει λογική και προοπτική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι επιλογή με εξαρχής αυξημένα ποσοστά επιτυχίας. Είναι λαχείο ανάλογων πιθανοτήτων με τον Δέλλα με την ειδοποιό διαφορά πως παίζουν το ακριβώς αντίθετο ποδόσφαιρο και αυτό είναι το παρήγορο. Ο Δέλλας όσο σκληρός αμυντικός ήτανε, άλλο τόσο "σοφτ" ήτανε και η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος που έφτιαξε. Με τον Τιμούρ δεν περιμένουμε σε καμία περίπτωση να δούμε κάτι τέτοιο.

Τέλος ας θυμηθούμε τι έλεγε το -όχι και τόσο μακρινό- 2009, ο Σωκράτης Κόκκαλης για τον μόλις προσληφθέντα τότε στους Ερυθρόλευκους Τιμουρ Κετσπάγια. Ο "παλαίμαχος" παράγοντας του Ολυμπιακού αναρωτιόταν τι έχει ο Κετσπάγια και δεν αρέσει στον κόσμο και στους δημοσιογράφους και μάλιστα τον συνέκρινε με τον Βαλβέρδε. Λίγους μήνες αργότερα, 111 μέρες μετά, τον απέλυσε μετά από μία γκέλα με την Καβάλα, χωρίς να έχει χάσει παιχνίδι και με κύρια κατηγορία ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τον αλησμόνητο γίγαντα και "σβηστό κανόνι" των Πειραιωτών, Λουίς Σάντος Ντιόγο.

-->