Τι σημαίνει το Grexit για το ποδόσφαιρο; - RESPORTER.GR

Breaking

9/4/16

Τι σημαίνει το Grexit για το ποδόσφαιρο;

Γνωστό είναι πλέον ότι το βλέμμα τόσο των οπαδών του αθλητισμού, όσο και των ελληνικών συλλόγων του ποδοσφαίρου, είναι στραμμένο στις εξελίξεις, που θέλουν τον ερχομό του Grexit στο ποδόσφαιρο. Η εξέλιξη αυτή θέτει τις ελληνικές ομάδες εκτός των διεθνών διοργανώσεων.


Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Κοντονής, ζητά αλλαγές στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδας. Μετά την συνάντηση όμως της Τετάρτης 30/3/2016 η FIFA και UEFA έδειξαν και αυτοί τα "δόντια" τους, απειλώντας με Grexit.


Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία αρικά δίνει το περιθώριο της μιας βδομάδας (έως την 11η του μηνός) για την επαναφορά του θεσμού του Κυπέλλου, απόφαση που αλλάζει με νέα προθεσμία την Τετάρτη στις 19 Απριλίου.Κατά τη γνώμη μου, πιστεύω πως επιτακτική ανάγκη είναι η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί και να εκλάβει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις απειλές της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, ένα ενδεχόμενο Grexit ποδοσφαίρου θα επιφέρει άμεσες και έμμεσες συνέπειες τόσο στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσο και στην γενικότερη σφαίρα ζωής.


Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, μεγάλο πλήγμα θα είναι ειδικά για τις ΠΑΕ των μεγάλων συλλόγων ο αποκλεισμός από Champions League και Eurora League, κάτι που θα οδηγήσει πολλούς παίκτες στην αναζήτηση νέας ομάδας στο εξωτερικό. Οι ελληνικές ομάδες όχι μόνο δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε επίσημα παιχνίδια με ξένες ομάδες, αλλά ούτε καν σε φιλικά, με τα οποία τεστάρουν τις δυνατότητες τους και δοκιμάζονται παίκτες. Η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται ως Ομοσπονδία μέλος της UEFA και της FIFA και αυτομάτως χάνει πολλά από τα δικαιώματά της, όπως αυτό της συμμετοχής και της ψήφου. Επιπλέον, οι ελληνικές ομάδες δεν θα μπορούν να κάνουν μεταγραφές από το εξωτερικό, ενώ οι ξένοι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα θα μπορούν να καταθέσουν προσφυγή και να μείνουν ελεύθεροι. Μεγάλο πλήγμα θα είναι και η απουσία όλων των εθνικών ομάδων, όλων των αθλημάτων, με έμμεσες γενικότερες συνέπειες σε αρκετούς τομείς στη χώρα μας.


Συνέπεια όλων των παραπάνω, θα είναι η παύση των χορηγιών και της μετάδοσης των αγώνων από τα κανάλια, ενός πρωταθλήματος που ουσιαστικά θα αναδεικνύει μονάχα έναν εγχώριο πρωταθλητή. Έτσι λοιπόν οι ομάδες θα πληγούν από σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων βοηθούσαν σημαντικά στην επιβίωσή τους.


Σημαντικό είναι, πως μια τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει και πολύ κόσμο από τη θέαση των αγώνων, καθώς το ενδιαφέρον θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ κάπως έτσι, το ίδιο το ποδόσφαιρο θα αρχίσει να αποδυναμώνεται, ώσπου να χαθεί τελείως η αξία του.


Τέλος, σημαντικό είναι να αποφευχθεί το Grexit με την επανέναρξη του θεσμού του Κυπέλλου, για να συνεχίσει το ποδόσφαιρο να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα, δίνοντας διακρίσεις στην χώρα μας μέσω της εθνικής και μέσω της πορείας των ελληνικών συλλόγων σε διεθνείς διοργανώσεις, με την παράλληλη αναγνώριση των Ελλήνων παικτών στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->