92 χρόνια "παρών" και συνεχίζει ! - RESPORTER.GR
92 χρόνια "παρών" και συνεχίζει !

92 χρόνια "παρών" και συνεχίζει !

Share This
Η ΑΕΚ υπήρξε μια από τις ιστορικότερες ομάδες στην ιστορία του αθλητισμού για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Επιτυχίες πολλές, συναισθήματα αμέτρητα, χαρές και λύπες εναλλάσσονταν και οι φίλαθλοι εκεί να δίνουν το «παρών» σε όλα όσα και αν πέρασε η ομάδα. Σήμερα, είναι η μέρα της! Σήμερα όλοι αποτίουν φόρο τιμής σε έναν σύλλογο που έγραψε ιστορία!ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά...

Η Ένωση γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1924, όταν μια ομάδα προσφύγων, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης, Μίλτος Ιερεμιάδης και Στέφανος Κεχαγιάς αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν αθλητικό σύλλογο που θα απευθύνεται στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την Πόλη. Ένας σύλλογος που θα τους ενώνει όλους στη νέα χώρα και νέα ζωή.Από τις 18 Σεπτεμβρίου 1924 οπότε και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο ο σύλλογος, η ΑΕΚ υπήρχε σε κάθε μεγάλη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού. Αυτό μπορεί να το αποδεχθεί ο καθένας, είτε την υποστηρίζει, είτε όχι.

Τα πρώτα χρόνια...

Πόσα και πόσα ονόματα πέρασαν από την Ένωση, πρόεδροι που της έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν και θρύλοι που την «έφθασαν στα ουράνια». Παίκτες όπως ο Κώστας Νεγρεπόντης, Μαρόπουλος, Τζανεττής, ήταν μερικοί από τις πρωταγωνιστές της ομάδας στο ξεκίνημα υλοποίησης του ονείρου.  Το 1939 φθάνει η πρώτη αναγνώριση.


Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο ντάμπλ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αρχίζουν να έρχονται οι επιτυχίες. Το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά.

Πρίν όμως, από όλα, δημιουργείται ο «ναός» της Ένωσης. Το γήπεδο Νίκος Γκούμας κτίζεται το 1929 και μέχρι το 2003 στεγάζει όνειρα, επιτυχίες, λύπες, ήττες. Όλα εκεί.

Οι τίτλοι...

Έπειτα από το ντάμπλ, ένα χρόνο αργότερα, η ΑΕΚ σηκώνει ξανά το Πρωτάθλημα. Το 1949 και το 1950 ανακηρύσσεται ξανά Κυπελλούχος Ελλάδος. Οι πρόσφυγες και όσοι δειλά αρχίζουν και υποστηρίζουν την ομάδα, πανηγυρίζουν και ελπίζουν για μια σταθερή και μόνο ανοδική πορεία.

Η δεκαετία του 1960 ήταν μια προσπάθεια πρωτεργατών όπως ο Παπαϊωάννου, Νεστορίδης, Σεραφείδης και άλλοι να διατηρήσουν την καλή εικόνα της ομάδας μέχρι να έρθει η θρυλική δεκατία του Λουκά Μπάρλου.
Δυναμική η παρουσία της ΑΕΚ και στο μπάσκετ όταν κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, τον πρώτο τίτλο που ήρθε στην Ελλάδα κόντρα στη Σλάβια (1968).Δεκαετία 1970 μέχρι και τα προβλήματα

Ο Λουκάς Μπάρλος είχε όνειρα και δεν άργησε να φέρει στην ΑΕΚ ονόματα από το εξωτερικό, όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που τελικά έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Ένωσης. Επί εποχής Μπάρλου η ΑΕΚ πανηγύρισε ένα ακόμη πρωτάθλημα και ένα ακόμη ντάπλ (1978).
Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η ΑΕΚ αρχίζει να έχει προβλήματα διοικητικής φύσεως κυρίως, έπειτα από την αποχώρηση του Λουκά Μπάρλου από την ηγεσία του συλλόγου.

Η ιστορική δεκαετία του 1990
Η ομάδα πέφτει και αναγεννάται διαρκώς. Τρεις συνεχόμενες χρονιές κατακτά το Πρωτάθλημα (1992-1993-1994) ενώ, τον Αύγουστο του 1994 όλοι σηκώνονται όρθιοι όταν η ΑΕΚ διεκδικώντας το πρώτο εισιτήριο για τους Ομίλους του Champions League νικά με 0-1 τη Ρέιντζερς. Ήταν η στιγμή που όλοι οι ΑΕΚτζήδες είδαν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται. 

Η ΑΕΚ στην Ευρώπη!

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν, μέχρι να έρθει η δεκαετία του 2000 οπότε και η Ένωση πήρε τον κατήφορο.
Αρχικά, το ιστορικό γήπεδο, εκεί που όλοι μεγάλωσαν, έκλαψαν, γέλασαν, ούρλιαξαν «τρελάθηκαν» γκρεμίζεται. Μαζί για πολλούς γκρεμίστηκε και η ιστορία της ΑΕΚ.Από την άλλη, τα οικονομικά προβλήματα, οι διαδοχικές διοικήσεις, η εποχή Ψωμιάδη που έριξε ακόμη πιο βαθιά στο βάλτο την Ένωση, οι αποτυχημένες λύσεις ως «μάνα εξ Ουρανού» που ήταν μόνο εφήμερες, οδήγησαν στο αναπόφευκτο.
Μέσα σε όλα, ήρθε και νίκη στο γήπεδο επί του Ολυμπιακού το 2008 και η τυπική κατάκτηση του Πρωταθλήματος, όμως, η ΑΕΚ το έχασε στα χαρτιά. Μια ακόμη δύσκολη στιγμή για την Ένωση.Στις 23 Απριλίου του 2013, ήρθε και η τελευταία πράξη του δράματος για τον ιστορικό σύλλογο. Υποβιβασμός στη Γ’ Εθνική.

Και τώρα; Ήρθε !

Δύο χρόνια έλειψε η ΑΕΚ από τη Super League, δύο χρόνια που πάλευε με τα φαντάσματα του παρελθόντος, τα λάθη των προηγούμενων ετών, τα οικονομικά προβλήματα, την προσπάθεια να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Το σύνθημα «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ» ήταν η κινητήριος δύναμη για τους παίκτες, την ομάδα, όλους όσους υποστήριζαν την Ένωση και στα καλά και στα δύσκολα. Οι νίκες διαδέχονταν η μια την άλλη, μέχρι που φέτος η Ένωση ήρθε!

Είναι εδώ! Αναγεννημένη και παρά τις αμέτρητες δυσκολίες που συνάντησε στο δρόμο, διεκδικεί ξανά τη συμμετοχή της στην Ευρώπη.

Ξαναγεννήθηκε, όπως το έχει κάνει τόσες και τόσες φορές!

Ποιος να το έλεγε στους φιλάθλους αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας πώς θα έρθει αυτή η στιγμή. Ότι δεν θα αργήσει. Πώς τα καλύτερα ακόμη δεν έχουν έρθει.

Επιμέλεια: Φαίη Λέντα