Breaking News

Η μακρά προετοιμασία του Παναθηναϊκού

Η "γλυκιά" εικόνα με τον Ηρακλή, η παρανοϊκή διαχείριση του Στραματσόνι και η διαφορά με την εποχή Αναστασίου

Στο παιχνίδι του Σαββατου με τον Ηρακλή είδαμε μετά από καιρό έναν Παναθηναϊκό που είχε την δυνατότητα να αναπτυχθεί ορθολογικά. Δεν έλειψαν οι αμυντικές "παραφωνίες" παρά την χαμηλή δυναμικότητα του αντιπάλου αλλά και την (αναγκαστική λόγω τιμωρίας τους Πράνιτς) χρησιμοποίηση του Νάνο στα αριστερά που σε ότι κατάσταση και να βρίσκεται, παίζει κανονικά την θέση του πλάγιου αμυντικού. Σε κάθε περίπτωση η απουσία της "κροάτικης τρύπας" στα αριστερά λειτούργησε θετικά τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά.

Ο Αλαφούζος από ότι φαίνεται έχει πεισθεί από τον Στραματσόνι και είναι αποφασισμένος να του δώσει την προετοιμασία της ομάδας για την επόμενη περίοδο. Ο Ιταλός θα πρέπει να δεχθούμε ότι αντιμετωπίζει την περίοδο μέχρι το τέλος της σεζόν ως περίοδο αξιολόγησης του ρόστερ και δοκιμών. Αν δεν το λάβουμε αυτό ως δεδομένο οι κινήσεις του δεν βγάζουν καμία λογική.

Να δεχθούμε δηλαδή ότι ο πρωταρχικός του στόχος δεν είναι να κερδίζει τα παιχνίδια, ότι τα αντιμετωπίζει μάλλον σαν φιλικά και ότι το ενδιαφέρον του εντοπίζεται κυρίως στο να δοκιμάσει παίχτες και σχηματισμούς. Δεν εξηγείται αλλιώς να αφήνει εκτός αποστολής(!) για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον σκόρερ του ματς με τον Ατρόμητο Εβανζελίστα και να τον εμφανίζει βασικό στο ματς με τον Ηρακλή. Δεν εξηγείται να έχει βασικό τέσσερα παιχνίδια τον Βλαχοδήμο, να τον κόβει από την αποστολή του ντέρμπι και να μην τον βάζει ούτε αλλαγή με τον Ηρακλή. Δεν εξηγείται να εμφανίζει βασικό τον Λουντ που τον έχει κατά καιρούς εκτός ομάδας.

Δεν έχει νόημα να κριθεί καν η απόδοση των παικτών. Ο Λουντ π.χ ήταν πολύ καλός με τον Ηρακλή. Η χρησιμοποίηση του όμως στο βασικό σχήμα απλά δεν "προκύπτει" λογικά. Αν θέλεις να κερδίσεις ένα παιχνίδι πηγαίνεις με τους καλύτερους διαθέσιμους. Ε, δεν προκύπτει λογικά να έχει αλλαγή τον Μπουμάλ που είναι 1.5 μήνα χωρίς παιχνίδι και τον Καλτσά στην εξέδρα. Δεν προκύπτει λογικά το γεγονός ότι δεν παίρνει στην αποστολή του ντέρμπι τον Εβανζελίστα έχοντας τον Κουτρουμπή στα χαφ. Στο απλό σενάριο που ένας από τους σέντερ μπακ τραυματιζόταν στο Φάληρο ποιός θα έμπαινε αλλαγή; Εγώ; Βγήκε αλλαγή ο Κουτρουμπής στον ντέρμπι και οι διαθέσιμες επιλογές ήταν ο Εσσιέν με τον Μαμούτε.

Αυτός ο παίκτης έχεις ρήτρα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ

Ο Ιταλός έχει στο ρόστερ Λουντ και Εβανζελίστα, καλοί ή κακοί, πάντως κανονικά χαφ, και επιλέγει να ξεκινάει τον Κουτρουμπή. Τίποτα από αυτά δεν βγάζει λογική. Άρα για χάρη της κουβέντας παίρνουμε σαν δεδομένο ότι ο Στραματσόνι κάνει προετοιμασία στον Παναθηναϊκό. Από τώρα. Όσο σοκαριστικό και να είναι αυτό για τον σύλλογο, το να έχει μείνει εκτός στόχων και να πηγαίνει στα παιχνίδια με πρώτο σκοπό τις δοκιμές και δευτερευόντως την νίκη, είναι η μοναδική εκδοχή που βγάζει νόημα.

Σε αυτήν την λογική λοιπόν των δοκιμών, είδαμε για άλλο ένα παιχνίδι τον Λέτο στο πλευρό του Μπεργκ και την ταυτόχρονη συνύπαρξη Εβανζελίστα -Βιγιαφάνιες να ανεβάζει τον πήχη της ποιότητας για τον Παναθηναϊκό και να προσφέρει συνεργασίες. Η χρησιμοποίηση του Λουντ κράτησε το κέντρο και επέτρεψε στον Ζέκα να τρέξει πιο ουσιαστικά και όχι "παντού και σαν τρελός" όπως συνηθίζει να τρέχει όταν έχει δίπλα του τον Κουτρουμπή ή τον Εσσιέν ή (για όνομα του θεού) τον Πράνιτς.

Ο Παναθηναϊκός, απέναντι και σε έναν κακό αντίπαλο, είχε αμυντική ασφάλεια και την άνεση να φτιάξει φάσεις με τους ποιοτικούς μπροστινούς του. Και αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά της εποχής Στραματσόνι με εκείνη του Αναστασίου. Ο Ολλανδός ξεκίνησε πολύ άσχημα την τρίτη του σεζόν όπως άλλωστε ξεκίνησε άσχημα και τις δύο προηγούμενες, με την ομάδα να βελτιώνεται στην συνέχεια. Αλλά το βασικό αίτιο που τον έθεσε εκτός Παναθηναϊκού ήταν η -και με δική του ευθύνη- έλλειψη ποιότητας από το ρόστερ. Παίκτες που μπορούν απέναντι σε χαμηλής δυναμικότητας αντιπάλους να πάρουν ματς με μία περίτεχνη ενέργεια όπως ο Βιγιαφάνιες, ο Λέτο, αλλά ακόμα κι ο Μπουμάλ ή ο Βλαχοδήμος που πολύ απλά επι Αναστασίου δεν ήταν στην ομάδα.

Η ύπαρξή τους στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, "γλυκαίνει" στο μάτι την εικόνα της ομάδας παρά την παρανοϊκή διαχείριση του Στραματσόνι και ξεγελάει. Αλλά αφενός ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει αποτελέσματα στα πλέι-οφ γιατί δεύτερη αποχή από την Ευρώπη θα είναι καταστροφική για τον σύλλογο, αφετέρου ο Ιταλός ακόμα και σαν προετοιμασία να το βλέπει το πρωτάθλημα, θα έπρεπε μέχρι τώρα, έναν ολόκληρο γύρο από όταν ανέλαβε την ομάδα, να έχει ήδη παρουσιάσει συγκεκριμένο κορμό παικτών και πλάνο.

Βέβαια ο Στραματσόνι δείχνει και με τις δηλώσεις του να έχει καταλάβει ότι για να παραμείνει στην θέση του δεν χρειάζεται να πείσει πολύ κοσμό. Βασικά μόνο έναν. Τον Αλαφούζο.

Υ.Γ. Ο Μπεργκ πέτυχε δύο γκολ, πήρε πάσες, είχε έξι τελικές προσπάθειες. Στην πρώτη φωτό του άρθρου ο επιθετικός του Παναθηναϊκού έχει μόλις επιτύχει το δεύτερο τέρμα του και μάλιστα με ωραία προσωπική ενέργεια. Ο Σουηδός δεν χαμογελάει.