Breaking News

Η ανανέωση έγινε από μόνη της

Η καταδικασμένη να αποτύχει τριάδα, το "σοφτ" κέντρο και η ανανέωση του υλικού που ήρθε τελικά χωρίς να την πάρουμε πρέφα.

.
Προφανώς ήτανε ένα φιλικός αγώνας και τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν είναι ανάλογα ενός φιλικού αγώνα. Αυτό είναι τόσο φυσιολογικό όσο ένα κείμενο αθλητικής δημοσιογραφίας που ξεκινάει με κλισέ στην πρώτη παράγραφο. Όπως δηλαδή αυτό που διαβάζετε αυτήν τη στιγμή.

Ο Σκίμπε μας μπέρδεψε λίγο με τις επιλογές του αλλά αυτό φαντάζει φυσιολογικό. Δικαιούται και ο ίδιος ακόμα να ψάχνεται και να μην έχει αποφασίσει καν πιο σύστημα είναι αποδοτικότερο με τους παίκτες που διαθέτει.

Η επιλογή της τριάδας στην άμυνα όσο κι αν βγάζει λογική δεδομένου ότι το μοναδικό πράγμα που παράγουμε σαν ποδόσφαιρο είναι σέντερ μπακ δεν νομίζω πως μπορεί να πάει μακριά την Εθνική μας. Ο Τοροσίδης είναι στην πραγματικότητα ο μοναδικός πλάγιος αμυντικός που μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του συστήματος, με τον Σταφυλίδη να μην εμπνέει ακόμα καμία ιδιαίτερη εμπιστοσύνη από την άλλη πλευρά και στους εναλλακτικούς να υπάρχει το χάος.

Δεν γίνεται να σταθεί σύστημα με τριάδα στην άμυνα όταν δεν υπάρχουν τα πλάγια μπακ για να το υποστηρίξουν και νομίζω πως ο Σκίμπε είναι αρκετά σοβαρός για να το καταλαβαίνει αυτό.

Από εκεί και πέρα και στα πιο ευχάριστα, ο Φορτούνης στην νέα φετινή του θέση δείχνει ότι θα βοηθήσει πολύ την εθνική και είναι ένας παίκτης που πολύ απλά δεν υπήρχε στα προκριματικά του Euro ή καλύτερα, δεν ήταν αυτός που είναι σήμερα. Το ταυτόχρονο φορμάρισμα του Μήτρογλου, χωρίς να σημαίνει ότι ξαναέγινε ο παίκτης τους πρώτου εξαμήνου της σεζόν 2013-14, και το ξεπέταγμα του Καρέλη, δίνουν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την επιθετική πνοή που του έλειπε.

Από την άλλη το πρόβλημα στο κέντρο παραμένει, όπου η έλλειψη ενός τουλάχιστον σκληρού χαφ δυσκολεύει εξαιρετικά την ανάπτυξη όσο και την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας μας. Το κέντρο της Εθνικής όπως παρουσιάστηκε εχθές ήταν ένα πολύ σοφτ κέντρο με μοναδικό παίκτη ικανό να μπει στις μονομαχίες και να παίξει με ένταση, τον Πέτσο. Μάνταλος, Σάμαρης και Φορτούνης συνθέτουν μία τριάδα χαφ που δεν κόβει ιδιαίτερα και δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός δύσκολου εκτός έδρας ματς ομίλου.

Και τέλος η άμυνα. Το έτσι κι αλλιώς δυνατό μας σημείο, με την δικαιολογία πάντα ότι μπορεί να ήταν λίγο μπερδεμένοι οι παίκτες από την "τριάδα" έβγαλε το γνωστό της πρόβλημα στα στημένα. Για ακόμα ένα παιχνίδι η εθνική δέχθηκε γκολ από στημένο με τον Καρνέζη που ενώ είναι δεδομένα πολύ ικανός τερματοφύλακας να μην έχει καταφέρει ακόμα στην εθνική να κάνει μεγάλο παιχνίδι, ή καλύτερα να κρύψει ικανοποιητικά τις όποιες αδυναμίες του. Ο Έλληνας κίπερ δεν συνεννοήθηκε σωστά με την άμυνά του και η Εθνική δέχθηκε ακόμα ένα φτηνό γκολ.

Δεν ξέρω αν είναι αποκλειστικά θέμα Καρνέζη, κακής του συνεργασίας με το αμυντικό δίδυμο ή την τριάδα, ή αν οι Μανωλάς-Παπασταθόπουλος δεν ταιριάζουν, πάντως είναι γεγονός ότι η αμυντική σιγουριά που ήταν η σφραγίδα των επιτυχιών της εθνικής είναι ακόμα αρκετά μακριά από αυτό που βλέπουμε. Με την υποσημείωση πάντα ότι μπορεί να είναι και θέμα μειωμένης προστασίας της άμυνας από τα σοφτ χαφ. Πάντως, αν δέχεσαι φάσεις από το Μαυροβούνιο από το Βέλγιο θα δεχτείς γκολ. Και μάλιστα αρκετά.

Με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να αργεί να επιστρέψει από τον τραυματισμό του, και να τραυματίζεται πια τόσο συχνά που να μην μπορείς να κάνεις σχέδια για την ομάδα υπολογίζοντας τον, η Εθνική πρέπει να βρει έναν ακόμα σκληρό χαφ, που μαζί με τον Πέτσο θα της προσφέρουν την αμυντική ασφάλεια που την έφτασε να διατηρείται για χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο.

Τα πειράματα με τις τριάδες στην άμυνα δεν νομίζω ότι μπορούν να αποδώσουν κάτι θετικό κυρίως γιατί δεν υπάρχουν οι παίκτες για να τα υπηρετήσουν και μάλλον ο Σκίμπε θα το δει γρήγορα και θα τα εγκαταλείψει.

Είναι πάντως δεδομένο ότι αυτή η Εθνική, είτε πετύχει, είτε αποτύχει, θα είναι μια καινούρια Εθνική. Θα είναι η Εθνική του Φορτούνη, του Καρέλη, του Πέτσου, του Μάνταλου και του Σταφυλίδη. Η περίφημη ανανέωση, τελικά, έγινε από μόνη της, και είναι πλέον γεγονός.