Πόνος: Τι σημαίνει επιτέλους αυτή η λέξη; - RESPORTER.GR
Πόνος: Τι σημαίνει επιτέλους αυτή η λέξη;

Πόνος: Τι σημαίνει επιτέλους αυτή η λέξη;

Share This
Αν ρωτήσουμε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων να προσδιορίσουν τη λέξη «πόνος», θα διαπιστώσουμε ότι ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις και όρους για να τη περιγράψει.

Η κατάσταση αυτή αντανακλά τη γενικότερη δυσκολία που συναντούν οι επιστήμονες στη προσπάθεια τους να δώσουν έναν ακριβή ορισμό του πόνου και να συνδυάσουν τη σημασία του με τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Είναι επίσης σημαντική η σχέση ανάμεσα στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου που βιώνει την εμπειρία του πόνου.

Ο πόνος μεταδίδεται μέσω του σώματος με το νευρικό σύστημα, όταν οι νευρικές απολήξεις ανιχνεύουν βλάβη σε ένα μέρος του σώματος και ενεργοποιούνται οι αλγοϋποδοχείς (υποδοχείς πόνου). Τα νεύρα μεταδίδουν την προειδοποίηση μέσω συγκεκριμένων νευρικών οδών στον εγκέφαλο, όπου τα σήματα ερμηνεύονται ως πόνος. Ο πόνος αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό του οργανισμού, καθώς προειδοποιεί το άτομο ότι κάτι αρνητικό συμβαίνει.Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου κατέληξε στο ότι μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, σε συνδυασμό με πραγματική ή δυνητική βλάβη των ιστών περιγράφεται ως ΠΟΝΟΣ.

Μια απλή ταξινόμηση του πόνου αποτελεί η διάκριση σε οξύ και χρόνιο πόνο. Ο οξύς πόνος είναι αποτέλεσμα ενός άμεσου τραυματισμού – κάκωσης (π.χ διάστρεμμα, ρήξη μηνίσκου, έγκαυμα, κ.α). Ο χρόνιος πόνος αντίθετα περιγράφει συμπτώματα που εμμένουν σε ένα άτομο για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, μπορεί να μη σχετίζεται με ιστική βλάβη και αποτελεί μία πάθηση από μόνος του.

Υπάρχει επίσης μια νέα αντίληψη, μιας διαδικασίας η οποία ονομάζεται κεντρική ευαισθητοποίηση. Αν ο αρχικός πόνος από έναν τραυματισμό δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τότε αυτά τα σήματα του πόνου στέλνονται επανειλημμένα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο το κάνουν όλο και πιο ευάλωτο. Έτσι με το πέρας του χρόνου ακόμη και φυσιολογικά ερεθίσματα, μπορούν να αντιληφθούν ως επώδυνα.

Ο οξύς πόνος ως επακόλουθο ενός τραυματισμού αποτελεί συνήθως μία εύκολη πρόκληση για τον φυσικοθεραπευτή, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις τεχνικές και τα μέσα που διαθέτει, οδηγεί σε σύντομο χρονικό διάστημα τον ασθενή στην επάνοδο στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες. Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου απαιτεί μία πιο σύνθετη προσέγγιση και ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει. Το σίγουρο είναι ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί ο ασθενής να αντιληφθεί σύντομα τα συμπτώματα, να μην επιτρέψει τη διαιώνισή τους και να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή για την επίλυσή του.

Μυσίρης Ιωάννης, Φυσικοθεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου