Εσιέν: Δε μπορεί ή δε θέλει ; - RESPORTER.GR
Εσιέν: Δε μπορεί ή δε θέλει ;

Εσιέν: Δε μπορεί ή δε θέλει ;

Share This

Ήταν αρχές Ιούνη, όταν ο Εσιέν πέρασε με επιτυχία εργομετρικό, καρδιολογικό και ακτινολογικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα άφησαν ικανοποιημένο το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού και μια μεγάλη μεταγραφή είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Ωστόσο, μερικές μέρες αργότερα παρουσίασε τις πρώτες ενοχλήσεις στη κοιλιακή χώρα. Η προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης απέβη άκαρπη και το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Αυτή είναι η μέχρι σήμερα πορεία του στον Ελλαδικό χώρο που έχει προκαλέσει αμφισβήτηση ως προς το πρόσωπό του από τη φίλαθλη κοινή γνώμη. 

Πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο όνομα που ήρθε στην Ελλάδα να κολλήσει τα τελευταία του «ένσημα» ή για ένα ιατρικώς δυσεπίλυτο πρόβλημα;

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών

Τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τη διάγνωση, την αντιμετώπιση και την αποκατάστασή του. Το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνει πόνο στην περιοχή της βουβωνικής χώρας αλλά και στο κοιλιακό τοίχωμα.

Κλινική εικόνα
Κατά το σύνδρομο αυτό εκδηλώνεται μια αποδυνάμωση του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος στον βουβωνικό πόρο σε συνδυασμό με εμφάνιση μιας πιθανής βουβωνικής κήλης η οποία όμως δεν εντοπίζεται πάντα.Κατά τη διάρκεια έντονων αθλητικών δραστηριοτήτων δημιουργούνται στη λεκάνη ροπές οι οποίες τη στρέφουν σε όλα τα επίπεδα κίνησης. Οι δυνάμεις που παράγονται από τους μύες που σταθεροποιούν τη λεκάνη οδηγούν στην κάκωση των κοιλιακών, των καμπτήρων ισχίου και των προσαγωγών μυών. Σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζεται φλεγμονή στην έκφυση των προσαγωγών και στην κατάφυση του ορθού κοιλιακού. Τενοντοπάθειες στις παραπάνω περιοχές είναι πιθανές σε εμφάνιση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνυπάρχει οστικό οίδημα στο ηβικό οστό.

Αποκατάσταση
Η συντηρητική αποκατάσταση όπως και στην περίπτωση του Εσσιέν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής και μόνο σε περίπτωση αποτυχίας της οδηγούμαστε στη χειρουργική λύση. Κατά το χειρουργείο συνήθως γίνεται ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με ή χωρίς τη χρήση συνθετικού πλέγματος. Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική αποκατάσταση επεμβαίνει με τεχνικές αποσυμπίεσης του μηρογεννητικού νεύρου ή ενίσχυση της εγκάρσιας περιτονίας μόνο με ράμματα. Οι τελευταίες τεχνικές έχουν μειώσει δραματικά το χρόνο επιστροφής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των αθλητών, με το χρόνο επανένταξης να υπολογίζετε από 4 έως 8 εβδομάδες. Η αποτελεσματικότητα του χειρουργείου κυμαίνεται από 65% έως 90%.

Μετά το χειρουργείο η φυσικοθεραπεία στοχεύει στη διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών, την προοδευτική ενδυνάμωση των σταθεροποιών μυών του κορμού και την ασφαλή επανένταξη του αθλητή, ακολουθώντας πρόγραμμα σταδιακής φόρτισης των ιστών ανάλογα με το στάδιο επούλωσης.

Συμπεράσματα
Στην περίπτωση του Εσιέν:
-οι ενοχλήσεις που εμφανίζει, μέχρι και σήμερα, δεν είναι το αποτέλεσμα ενός πρόσφατου τραυματισμού αλλά ενός συνδρόμου που ταλαιπωρεί τον παίκτη αρκετό καιρό πριν έρθει στον Παναθηναϊκό.

-κανένας αθλητής δεν πρόκειται να αγωνιστεί ακόμα και με την ύπαρξη μικροενοχλήσεων. Όταν οι ενοχλήσεις εμφανίζονται ο ποδοσφαιριστής επιστρέφει ένα στάδιο πίσω στην αποκατάσταση.

-στη περίπτωση που αγωνιστεί, πιθανόν να συμβεί τις επόμενες 3 εβδομάδες έστω και για λίγα λεπτά, δε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των ενοχλήσεων

Συνεπώς, είναι άδικο να κρίνεται αρνητικά ο παίκτης καθώς το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών πολλές φορές εμφανίζει αυξημένη πολυπλοκότητα στην διαχείρισή του ακόμη και μετά το χειρουργείο.
Μυσίρης Ιωάννης, Φυσικοθεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου